De buitenunit van een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. De werking is als een koelkast maar dan omgekeerd.
Volledig scherm
De buitenunit van een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. De werking is als een koelkast maar dan omgekeerd. © ANP

Warmtepomp niet op tijd terugverdiend, en daarom voor veruit de meeste mensen tóch niet verplicht

Voor het gros van de Nederlandse huishoudens wordt de hybride warmtepomp na 2026 toch niet verplicht, omdat de investering in het apparaat bij de huidige energieprijzen niet binnen zeven jaar is terug te verdienen. ,,Je doet het vooral voor het milieu.”

107 reacties

  • Martin Vries

    1 jaar geleden
    Woningbouw heeft mij voor de rechter gedaagd. Vanwege de warmtepomp. Ik heb dd rechtbank verteld dat ik met de Warmtepomp en WTW per maand € 275,00 duurder uit ben. Uitspraak was de woningbouwvereniging werd in het ongelijk gesteld en moest de kosten van de vc ketel en plaatsing betalen incl een tegemoedkoming van € 2750,00. Warmtepompen zijn energievreters en geven onvoldoende warm tapwater ivm legionela bedmetting. Mensen koop NOOIT een warmtepomp.
  • Martin Vries

    1 jaar geleden
    Geld klopperij is het. Jaar geleden bij de renovatie van de huurwoning een warmtepomp gekregen. Na het jaar kost alleen de warmtepomp per maand 275 euro aan stroom.( Ik heb er een tussenmeter bij laten plaatsen om het verbruik te controleren) voorheen betaalde ik 175 euro per maand voor gas en elektra. Ik heb de warmtepomp eruit gesloopt en weer een cv ketel laten plaatsen. Warmtepomp ingeleverd incl WTW bij de woningbouw vereniging. Die was heel kwaad en eiste dat ik de warmtepomp weer terug
  • J. Klinge

    1 jaar geleden
    Wij zijn zo blij met de pelletketel! Hout uit DE erin en stoken maar. Altijd 21 graden! Lekker! en goedkoop.
  • Petar Curcic

    1 jaar geleden
    Heb net zonnepanelen gezet voorbije zomer en een warmtepomp besteld. Nu gaat de salderingsregeling er uit en die verplicht aanschaf van een warmtepomp is ook niet meer aan de orde vanwege de langere terugverdientijd dan 7 jaar. Wat de overheid nu eens moet doen is een regeling treffen waarbij mensen die EN zonnepanelen plaatsen EN een warmtepomp plaatsen kunnen blijven salderen. Een warmtepomp pakt maar 5% van de zelf geproduceerde elektriciteit op jaarbasis, de andere 95% uit het net.
  • Nico Huizinga

    2 jaar geleden
    Stimuleren, niet verplichten. Als er een schaap over de dam is .... Dus iedereen die vanaf nu gaat (her)investeren in eigen of nieuwe woning, die komt vanzelf bij de meest passende energiezuinigere oplossing. Marktwerking heet dat. Dat is volgens opeenvolgende centrumrechtse kabinetten toch het antwoord op alle problemen? Laten ze zich hier dan ook niet mee bemoeien. Mensen zijn creatief genoeg als het om de eigen portemonee gaat.